泥瓦匠0

管家之家,东京 / note architects

泥瓦匠查看全部>>

人气55

该项目是针对一栋房龄达50年的木结构住宅的改造,住宅位于东京都市中心的一处住宅区域。

This is a renovation project for a 50-year-old wooden house located in a residential area in central Tokyo.

▼建筑外观,exterior of the building©Akira Nakamura

管家之家,东京 / note architects

这栋老屋已经很久没有人居住了,表面的饰面层也已经开始老化。不仅如此,在房屋建造的年代,非常强调个人的生活空间,因此每一间房屋都被隔墙分割开来,导致房间很昏暗且通风很差,家庭成员之间也缺少交流。

The existing house had been uninhabited for a long time, and the finishing materials were beginning to deteriorate. In addition, in buildings built in an era when individuality was emphasized, private rooms were separated by walls, making the rooms dark and poorly ventilated, preventing interaction between family members.

▼一层空间,ground floor space©Akira Nakamura

管家之家,东京 / note architects

管家之家,东京 / note architects

管家之家,东京 / note architects

▼一层空间,ground floor space©Akira Nakamura

管家之家,东京 / note architects

另一方面,房屋建造的年代日本的经济高速发展,住宅的设计精巧,充满复古的氛围。缘于对传统日式建筑设计的喜爱,该项目关注利用新材料来创造符合现代生活方式的空间,同时又保持住原先的特质。建筑师在多种情景下融合传统日式建造方法和现代家居,从类似于照明设备的产品到空间的组合连接。

▼一层平面,ground floor plan©note architects

管家之家,东京 / note architects

▼二层平面,first floor plan©note architects

管家之家,东京 / note architects

On the other hand, buildings built during the era when Japan achieved high economic growth were homes with elaborate designs and a vintage atmosphere. Due to the preference for traditional Japanese design, the project focused on creating a space using new materials that would suit modern lifestyles while retaining the original character. We incorporate traditional Japanese methods into modern homes in a variety of situations, from products such as lighting fixtures to the composition and connection of spaces.

▼楼梯,staircase©Akira Nakamura

管家之家,东京 / note architects

管家之家,东京 / note architects

管家之家,东京 / note architects

在公共区域,墙和天花板被移除以扩大空间体积。使空间明亮且不被分割,将整个空间连通起来。尤其是拆除了只有几个小窗户的昏暗厨房,昏暗危险的楼梯和入口之间的隔墙也被移除,创造了一处明亮且连通室外的公共空间。入口和厨房空间的风格一般见于传统日式住宅中的Doma(Doma的概念介于开放空间与封闭空间之间,一般位于民居首层)是供大家聊天交流的公共空间。

In the common areas, walls and ceilings were removed to maximize space. The result is a bright, undivided space that connects the entire house. In particular, the gloomy kitchen with few windows was removed by removing the dark and dangerous staircase and the wall between the entrance and creating a bright, public space connected to the outside. The style in which the entrance and kitchen are in the same space is a reference to the Doma、earth floor, commonly seen in Japanese houses. It is a space with a public character that sometimes welcomes guests.

▼餐厅,restaurant©Akira Nakamura

管家之家,东京 / note architects

管家之家,东京 / note architects

▼卧室,bedroom©Akira Nakamura

管家之家,东京 / note architects

管家之家,东京 / note architects

当二层的天花板被移除后,坚固的屋顶结构就显露出来。建筑师认为这是只能在这座住宅中被创造的美丽元素。在不粘贴天花板的情况下,屋顶结构清晰可见。推拉门(fusuma) 的上半部分与人的高度相近,类似于传统日式住宅的横梁,主要服务于通风和采光。

When the ceiling on the second floor was removed, a powerful roof frame was revealed. We considered this to be a beautiful design element that could only be created in this building. The roof frame is visible without pasting the ceiling. The upper part of the fusuma (sliding door), which is divided at human height, is the transom of Japanese houses, which was created for ventilation and lighting.

▼原始梁架,original beam structure©Akira Nakamura

管家之家,东京 / note architects

▼通过推拉门的开合来打开空间,using sliding door to open and close the space©Akira Nakamura

管家之家,东京 / note architects

管家之家,东京 / note architects

建筑师用Rawan胶合木取代了不再符合现代生活方式的榻榻米垫子,采用了最小干预来修复损坏的区域。需要修复的部分使用了Rawan胶合木和日本和纸来重塑它们原来的形态,继承原有的特质。照明设备和对讲电话也被作为历史的痕迹保留下来。私人房间被推拉门隔开,可以通过开启或关闭来控制它们是否连通或者独立。

We replace the tatami mats that do not fit modern lifestyles with Rawan plywood, and repair damaged areas with minimal effort. The parts to be repaired are purposefully rebuilt to their original shape by using Rawan plywood and Japanese paper, inheriting the existing features. Lighting equipment and intercom receivers are also left as traces of history. The private rooms are separated by sliding doors, which can be opened and closed to control whether they are connected or separated.

▼改造后的空间,space after renovation©Akira Nakamura

管家之家,东京 / note architects

管家之家,东京 / note architects

▼采用传统日本和纸和Rawan胶合木,usingRawan plywood and Japanese paper©Akira Nakamura

管家之家,东京 / note architects

管家之家,东京 / note architects

▼灯和对讲电话也被作为历史的痕迹保留下来,
Lighting equipment and intercom receivers are also left as traces of history©Akira Nakamura

管家之家,东京 / note architects

管家之家,东京 / note architects

管家之家,东京 / note architects

在东京市中心,时代的发展仍在继续,老屋逐渐与周围环境相脱节。建筑师重新考虑了日式建筑的轻型结构和对现代生活方式的追求,推动时间与人之间的交流。

In central Tokyo, development continues that is disconnected from the context of surrounding environment and time. We reconsidered the light structure of Japanese houses and pursued a modern way of living that allows interaction between time and people.

▼浴室,bathroom©Akira Nakamura

管家之家,东京 / note architects

▼浴室,bathroom©Akira Nakamura

管家之家,东京 / note architects

▼细部,detail©Akira Nakamura

管家之家,东京 / note architects

▼夜景,night view©Akira Nakamura

管家之家,东京 / note architects

Project Name: Housekeeper’s house
Office Name: note architects
Office Website:https://note-arch.com/
Social Media Accounts:https://www.instagram.com/notearchitects/
Contact email:info@note-arch.com
Firm Location: Koto-ku Tokyo Japan
Completion Year:2023
Gross Built Area (m2/ ft2):100㎡/ 1076.39ft2
Project Location: Minato-ku Tokyo Japan
Program / Use / Building Function: residence
Lead Architects: note architects
Lead Architects e-mail: info@note-arch.com
Construction: roovicehttps://www.roovice.com/
Photographer
Photo Credits:Akira Nakamura
Photographer’s Website:https://www.instagram.com/nakamamej/
Photographer’s e-mail:naka2300@gmail.com

More:note architects 更多关于他们:note architects on gooood

微信公众号

还没账号?马上注册>>

登录

忘记密码

如果您尚未注册,请选择以下方式登录

Q Q 登 录 微 博 登 录
已有账号?快去登录>>

注册

发送验证码